PLETEMO NITI MREŽE Z JUBILEJEM UNESCA NA ŠOLI

V četrtek, 17. 10. 2019, smo v okviru projekta Pletemo niti mreže z jubilejem Unesca na šoli, počastili 20. letnico delovanja Unesca na OŠ Griže.

V mrežo Unescovih šol smo bili sprejeti 2. oktobra 1999.

Izvajanje Unescovih tem: skrb za okolje, trajnostni razvoj, mir in človekove pravice, medkulturno učenje ter uresničevanje Delorsovih stebrov: učiti se da bi vedeli, znali delati in živeti skupaj ter učiti se biti, je v delo šole, našo miselnost in delovanje, prva začela vnašati ga. Breda Veber, prva koordinatorica Unesca na šoli. V času njenega delovanja smo začeli z izvajanjem nacionalnega projekta: Naravoslovni tabor za osnovnošolce. Potekal je tri dni, naši učenci pa so bili gostitelji udeležencev od drugod. V tem času so se spletle močne prijateljske vezi, nekatere trajajo še danes. Leta 2002 smo dobili prvi osnovnošolski Unesco glasnici v Sloveniji: Petro Hlačar in Mašo Dravec, ki sta pomagali pri širjenju Unesco idej in njihovemu vpeljevanju v vsakdanje življenje. Leta 2005 je delo na področju Unesca prevzela Janja Ramšak, ki ga je leta 2008 predala današnji koordinatorici Unesca na šoli.

Z izvajanjem naravoslovnih taborov smo končali maja 2011, ko smo povezani z učenci in učitelji iz Španije, Bolgarije, Poljske, Italije, Portugalske, Turčije in Grčije, preko programa Comenius in njene vodje, ga. Polone Jelen, preučevali gozdove. Leta 2012 smo začeli z izvajanjem projekta Pletemo niti mreže, ki ga vsako leto razvijamo na izbrano temo. Pri delu smo nam dodatno pomagale nove Unesco glasnice, od leta 2012 Tjaša Dolinšek in od leta 2013, Barbara Užmah in Maja Knapić. Sedem let smo bili tudi povezni z deklico Madagaskarja: Herinavalono Valerie Ratovondriaka, ki smo ji s finančno pomočjo pomagali pri njenem šolanju.

V četrtek, 17. 10. 2019, smo skupno druženje in delovanje začeli z uvodno prireditvijo, v organizaciji Polone Čmer. Na njej je Unescovo himno in pesem Over the rainbow zapel Otroški pevski zbor in učenci 6. razreda OŠ Griže pod mentorskim vodstvom Brigite Lesjak.  Učenci 8. razreda so nas z dramsko igrico Zvitorepec, pod mentorskim vodstvom Polone Čmer,  preselili v leto 2069, ko so postali vedeževalci in pokukali v prihodnost z ekološkega vidika. Po končanem programu so nas pozdravili:

  • ravnateljica OŠ Griže, Marija Pavčnik,
  • podžupan Občine Žalec, Marjan Vodeb in
  • predstavnica KS Griže, Olga Markovič.

V nadaljevanju je vodja letošnjega projekta, ga. Monika Pinter pozvala mentorje delavnic in njihove udeležence v  naslednje delavnice:

  • USTVARJANJE Z ODPADNIMI MATERIALI, mentorici: Breda Bračko in Valentina Uplaznik Tičič.
  • ZAČIMBE ALI ZELIŠČA, mentorici: Fanika Burjan in Vlasta Polenik.
  • FOTOGRAFSKA DELAVNICA, mentorji: Tjaša Kos, Matija Goršek in Žiga Hlastec.
  • VSE DRUGAČNI – VSI POSEBNI, mentorji Varstveno delovnega centra Žalec in Biljana Milanković.
  • POLSTENJE, mentorici: Olga Spolenak in Tamara Potočnik.
  • OBNOVLJIVI VIRI ENERGIJE, mentorja: Anton Verderber in Ivan Pišek.
  • KAMIŠIBAJ – STARODAVNO JAPONSKO GLEDALIŠČE, mentorica: Breda Veber.
  • SPROŠČANJE Z RISANJEM FRAKTALNE RISBE, mentorica: Sabina Korošec Zavšek.
  • NARAVA V STEKLENIČKI, mentorica: Petra Župevc in Karmen Hrastnik.
  • JOGA PLESA – SHAKTI, mentorici: Saša Krušnik in Saša Silovšek.
  • TABORNIŠKA DELAVNICA, rod Pusti grad Šoštanj, četa Zelenega zlata Polzela, mentorji: Klemen Hribernik, Jurij Konovšek in Andreja Konovšek .
  • GOZDNA PEDAGOGIKA, mentorja: Boštjan Hren in Metka Umek.
  • MOJE PRESNA GRANOLA, mentorji: Tina Teršek, Grega Teršek in Polona Čmer.
  • OBOGATENA RESNIČNOST – AUGMENTED REALITY, mentor: Marko Šavc.
  • VIRTUALNA VODA, mentorica: Mihaela Anclin in Sonja Denša.
  • EKO KOZMETIKA, mentorici: Petra Boštjančič in Marija Pučnik.

V času delavnic so mentorji Unesco šol obiskali dvorec Novo Celje in si ga vodeno ogledali pod strokovnim vodstvom predstavnika TIC Žalec. Po delu v delavnicah je sledilo kosilo in sprostitveni čas, za njim pa zaključna prireditev, v kateri je Malala Kovačič Serban s sliko, glasbo in v besedi predstavila Madagaskar. Na koncu je prireditev sklenil predstavnik Urada za Unesco, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport,  g. Gašper Hrastelj in nam zaželel še naprej uspešno delovanje. Zaključno prireditev je zasnovala Vesna Družinec Pilko, skupaj s Polono Jelen, program obeh prireditev pa je povezovala učenka 8. b razreda, Iza Teršek.

HVALA vsem, ki ste nam pomagali graditi letošnji mozaik dogodkov. Hkrati pa vas vabim na nadaljnje srečanje,  v četrtek, 19. 12. 2019, ko bomo 20-letnico obeležili tudi s predstavniki kraja, starši, našimi nekdanjimi in sedanjimi učenci …

Vodja Unesca na šoli,

Martina Petelinek

 

PLETEMO NITI MREŽE Z JUBILEJEM UNESCA NA ŠOLI

Dostopnost