Razpis Unesco projekta

RAZPIS UNESCO PROJEKTA (pdf) 

PRIJAVNICA ZA SODELUJOČE VRTCE


V torek, 14. 10. 2014, se bomo v okviru 4. Unescovega mednarodnega projekta – Pletemo niti mreže z glasbo na OŠ Griže družili z Unescovimi šolami Slovenije, šolami Spodnje Savinjske doline  ter gostujočimi šolami iz tujine (Italijo, Grčijo, Romunijo, Turčijo in Španijo) s katerimi smo povezani v projektu Comenius.

Pestra kulturna raznolikost gostov narekuje izbor univerzalnega jezika za sporazumevanje – glasbo. Skupno druženje bomo začeli z uvodno prireditvijo v telovadnici šole. Sledilo bo delo v delavnicah, v katerih se bodo udeleženci učili petja slovenskih pesmi in pesmi gostujočih držav. V delavnicah bodo spoznavali kulturo, jezik, ples ter zanimivosti države, od koder pesem izhaja. Mentorji Unescovih šol si boste v dopoldanskem času vodeno ogledali gozdno učno pot Hrastje. Po kosilu bodo sledile sprostitvene delavnice, za njihovo izvedbo se bomo povezali z Unescovimi šolami celjskega središča in ostalimi šolami v bližnji okolici. V teh delavnicah se bodo učenci sprostili na zunanjih igriščih šole ali pa bodo ustvarjali znotraj šole (izdelava unikatnih izdelkov, nega obraza, poslikava telesa, oblikovanje pričesk ….). Temu dogajanju sledi popoldanski del delavnic, v katerih bodo udeleženci posamezne delavnice le-to zamenjali z drugo, kar pomeni, da bodo v celotnem dnevu spoznali dve državi oziroma sodelovali v dveh delavnicah. Dopoldanski del delavnice izbirate udeleženci sami in nam svojo izbiro posredujete s prijavnico. Vrsto delavnice, v kateri boste delovali v popoldanskem času, pa boste izvedeli najkasneje ob prihodu k nam. Zaključna prireditev  bo svojevrstno popotovanje po državah, s katerimi v projektu sodelujemo. Na prireditev bomo povabili predstavnike sodelujočih šol,  Urada za Unesco, Občine Žalec, kraja in starše ter učence naše šole. S svojimi aktivnostmi se bo vključila tudi ožja in širša lokalna skupnost (Vrtec Griže, gasilci Gasilskega društva Griže, Glasbena in baletna šola Žalec, lokalni glasbeniki, ZKŠT Žalec .

K sodelovanju in skupnemu ustvarjanju vabljeni vsak na svoj način, Unesco vrtci, osnovne in srednje šole, šole Spodnje Savinjske doline ter sodelujoče šole iz tujine.

V vrtcih naj otroci ustvarijo preprosta glasbila, svoja doživetja izrazijo likovno, plesno, preko izdelkov ali kako drugače. Izbrane izdelke ali risbice nam pošljite na naslov:

  • OŠ Griže, Griže 1A, 3302 Griže,

s pripisom za projekt: Pletemo niti mreže z glasbo, do petka, 3.10.2014.

Risbice ali izdelke opremite z naslednjimi podatki:

  • ime zavoda,
  • ime in priimek ustvarjalca ter njegova starost,
  • ime in priimek vzgojitelja, ki je otroka usmerjal k ustvarjanju.

V kolikor boste svoja stališča izražali plesno ali kako     drugače, nam poročilo o delu pošljite do ponedeljka, 6. 10. 2014.   

Iz Unescovih osnovnih šol Slovenije in šol Spodnje Savinjske doline vabimo k sodelovanju v delavnicah po tri učence iz 3. VIO, iz srednjih šol pa po dva dijaka 1. ali 2. letnika, da starostna razlika med udeleženci ne bo prevelika. Priporočljivo je, da so sodelujoči učenci oziroma dijaki na šolah že vključeni v kakšno dejavnost povezano z glasbo, da radi pojejo in ustvarjajo z njo širše.

Izpolnjene prijavnice nam pošljite do ponedeljka, 29. 9. 2014, na elektronski naslov:

Kotizacija za posameznega učenca projekta znaša 10 €. Sodelujoči vrtci so opravičeni plačila kotizacije.


PREDSTAVITEV DELAVNIC

TURČIJA

Udeleženci delavnice boste z gostujočim mentorjem iz Turčije spoznali pokrajinske, narodne in kulturne značilnosti države. Predstavljena bo tradicionalna turška pesem, ki se jo boste po metodi odmeva tudi učili. Učenje pesmi boste obogatili z ritmično spremljavo na lastna glasbila. V drugem delu se boste posvetili tradicionalnemu turškemu orientalskemu plesu. K sodelovanju bomo povabili tudi eno izmed plesalk orientalskega plesa iz plesne šole v Celju. Nekaj osnovnih korakov in gibov se boste lahko naučili tudi sami.

Udeleženci: učenci Unesco šol Slovenije in šol Spodnje Savinjske doline

Mentorji: Monika Pinter, OŠ Griže, gostujoči mentor iz Turčije in učiteljica otientalskega plesa


ŠPANIJA

V španski delavnici boste učenci spoznali enega izmed najznamenitejših španskih instrumentov, kastanjete. Poučili se boste o njihovi zgodovini in uporabi. Poslušali boste, kako zvenijo prave in nato, s pomočjo gosta iz Španije, ročno izdelali še svoje kastanjete. Delavnico bomo zaključili z igranjem nanje.

Udeleženci: učenci Unesco šol Slovenije in šol Spodnje Savinjske doline

Mentorja: Marko Šavc, OŠ Griže in gostujoči mentor iz Španije


PLES

Ples je vrsta izražanja, umetnosti in zabave.  Je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe in lahko predstavlja stil človekovega življenja, kajti z vsakim gibom se v človekovi duši ustvarja zadovoljstvo. Ples je del kuturne izobrazbe vsakega posameznika in je kultura posameznega naroda.

V tej delavnici boste z ritmom in glasbo začutili države, s katerimi sodelujemo v projektu.

Udeleženci: učenci Unesco šol Slovenije in šol Spodnje Savinjske doline

Mentorica: Lea Sunarič


ITALIJA

V delavnici vam bo mentorica iz Italije predstavila še skrite znamenitosti naše lepe sosednje države. Naučili se boste nekaj tipičnih in najbolj znanih italijanskih »kancon«, nato pa ustvarjali na temo italijanske glasbe, se »zavrteli« v  italijanskih ritmih in spoznali zimzelene umetnike italijanske glasbe. V spremljavi italijanske karnevalske glasbe boste izdelali lastno beneško masko. Spoznavali boste melodičen italijanski jezik in najbolj zanimive italijanske besede, povezane z glasbo …. Morda jih nekaj že poznamo. BENVENUTO!

Udeleženci: učenci Unesco šol Slovenije in šol Spodnje Savinjske doline

Mentorici: Valentina Uplaznik Tičić, OŠ Griže in gostujoča  mentorica iz Italije


SKRIVNOSTNI ZVOKI

V delavnici boste odkrivali glasne – tihe, visoke – nizke, skrivnostne – mogočne glasove pojočih kozarcev in steklenic. Ob pritrkavanju nanje ali igranju s prsti boste izvabljali različne zvoke ter se preizkusili v izvabljanju melodij  nanje. Poustvarjali boste preproste skladbe, ki ste jih kot otroci zelo radi prepevali. Vse, ki imate radi glasbo, vabimo v delavnico, da ustvarimo svoj orkester pojočih steklenih predmetov.

Udeleženci: učenci Unesco šol Slovenije in šol Spodnje Savinjske doline

Mentorici: Ana Rudnik Pavlica, OŠ Griže in Martina Govejšek, OŠ Griže


“Navdušenje srca se nehote izraža s pesmijo, plesom in ritmičnim gibanjem telesa”.

Iz starodavne knjige kitajskega izvora

Zato zapojte, zaplešite in ustvarjajte z nami v kulturni raznolikosti dežel.

Koordinatorice:

Mojca Govek Plevnik, vodja projekta

Martina Petelinek, Unesco,

Saša Silošek, Comenius

Ravnateljica:

Marija Pavčnik

Dostopnost