Opisi delavnic, 28. 3. 2024

OPISI DELAVNIC

FRAKTALNA RISBA

Fraktalno risanje je specifična oblika art terapije, ki temelji na preprosti risbi iz črt in barv. Risanje harmoničnih slik kot so fraktali nam pomaga, da se umirimo, uravnovešamo naša čustva in razvijamo svojo samozavest. Ob tem pa se tudi zabavamo ter razvijamo svojo kreativnost. Primerna je za odrasle in otroke.

Za takšno risanje ne potrebuješ umetniškega talenta, ampak le veselje do ustvarjanja. Posebnost te risbe je, da se riše z zaprtimi očmi. S tem nehaš kritizirati sebe, nehaš se obremenjevati, kaj bo nastalo ampak se res prepustiš le risanju… 

STOP MOTION ANIMACIJA

Na roditeljskem sestanku bomo staršem predstavili posebno delavnico stop-motion animacije, ki omogoča vpogled v osnovne tehnike in skrivnosti ustvarjanja animiranih filmov. Delavnica je zasnovana tako, da spodbuja kreativnost in inovativnost, saj boste udeleženci ustvarjali kratke animacijske sekvence s pomočjo preprostih materialov, kot so plastelin, papir in igrače. Animirali boste znano slovensko pripovedko Martin Krpan.

Verjamemo, da vam bo ta interaktivna izkušnja  ponudila edinstven vpogled v svet filmske umetnosti in hkrati pokazala, kako lahko s pomočjo tehnologije in domišljije oživimo nežive predmete.

Obvezni pripomoček: pametni telefon

GLASBENA DELAVNICA – PEVSKI ZBOR IN GLASBENO USTVARJANJE

Učenci vam bodo predstavili delovanje in način dela v pevskem zboru. Prikazali bodo upevalne vaje in vas naučili preprosto pesem. Naučili se bomo tudi spremljave.

“VIRI MOČI IN SPROSTITVENE TEHNIKE”

Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo prepoznati in uporabiti lastne vire moči za premagovanje ovir in izzivov, s katerimi se srečujejo, ter s tem krepiti samopodobo. Druženje bo razdeljeno na dva dela, v prvem delu se bomo posvetili iskanju pozitivnih sprememb/rešitev s pomočjo lastnih virov moči, v drugem delu pa se bomo osredotočili na skrb zase ter spoznali dve različni sprostitveni tehniki (tehnika prizemljitve in vodena vizualizacija). Bistvo izkustvene delavnice je v aktivnem sodelovanju, soustvarjanju vseh udeležencev in pridobivanje novih spoznanj, ki jih lahko vpeljemo v svoj vsakdan ter izboljšamo svoje počutje.

 ZANIMIVI FIZIKALNI POJAVI V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU: DEMONSTRACIJA POSKUSOV

Fizika opisuje delovanje narave, zato se z različnimi zanimivimi fizikalnimi pojavi srečujemo v našem vsakdanjem življenju, ne da bi se tega zavedali. Če poznamo nekaj osnov fizike, lahko iz vsakdanjih predmetov sestavimo veliko zanimivih poskusov. Na fizikalni delavnici bosta dva izmed učencev predstavila zanimivosti, povezane s svetlobo in s statično elektriko. 

KEMIJSKI POSKUSI-SPOZNAVANJE ENOSTAVNIH KEMIJSKIH POSKUSOV IZ DOMAČEGA OKOLJA

Delavnica je namenjena vsem, ki želijo spoznati kemijo v domači kuhinji. S pomočjo enostavih sestavin se boste lahko preizkusili v preprostih kemijskih poskusih. Na koncu delavnice se bomo skupaj pogovorili o tem, kaj smo se naučili in kako lahko kemijo uporabimo v vsakdanjem življenju. Spodbujali bomo vprašanja in radovednost ter ponudili nasvete za nadaljnje eksperimentiranje doma.

KUHARSKA DELAVNICA- NAMAZI

Delavnica je namenjena predvsem razvajanju brbončic. Učenci bodo pripravili preproste ampak zelo okusne slane namaze, poskrbljeno pa bo tudi za sladkosnede udeležence.

PESNIŠKA DELAVNICA (LIKOVNA PESEM – USTVARJANJE)

Udeleženci bodo najprej spoznali koncept likovne pesmi (carmen figuratum), ki združuje poezijo in vizualno umetnost, ter raziskovali, kako besede in slike skupaj ustvarjajo močna sporočila in čustva. Nato pa bodo imeli priložnost ustvariti lastne likovne pesmi in se ob tem umetniško izražati ter spodbuditi svojo domišljijo in kreativnost.

VAJE ZA STABILIZACIJO TRUPA, ODBOJKA (OD TEHNIKE DO IGRE)

V delavnici se bomo na kratko seznanili z vajami za stabilizacijo trupa, potem pa bomo v nekaj korakih spoznali osnovne tehnične prvine odbojke in končali z igro.

ChatGPT, POMOČNIK V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

ChatGPT je jezikovni model, ki je bil razvit s strani podjetja OpenAI. Gre za umetno inteligenco, ki lahko posnema človeško pogovorno interakcijo z uporabo naravnega jezika. Uporabnikom odgovarja na vprašanja, rešuje probleme, predvideva prihodnost in izvaja druge naloge, ki zahtevajo obdelavo naravnega jezika.

Na delavnici boste spoznali orodje ChatGPT in kako lahko umetna inteligenca postane vaša zanesljiva pomočnica pri vsakodnevnih opravilih. Osredotočili se bomo na praktične primere uporabe, kot so načrtovanje izletov, potovanj, iskanje jedilnikov in receptov. Udeleženci se bodo naučili, kako enostavno je uporabljati ChatGPT za iskanje informacij, pridobivanje nasvetov ter za ustvarjanje idej.

ZABAVNA MATEMATIKA

Reševali bomo malo drugačne matematične naloge, kot jih srečajo učenci na različnih matematičnih tekmovanjih.

PASTI V NAJSTNIŠKIH LETIH

V prvem delu bo cilj delavnice, da  starši obudijo doživljanje lastnih najstniških let z namenom, da bolje razumejo svoje najstnike. V drugem delu bom namesto  neuspešnih strategij (moraliziranja, kritiziranja in kaznovanja) predstavila drugačen pristop, ki temelji na teoriji izbire. Rdeča nit delavnice je  ohranjanje  zaupnega in spoštljivega  odnosa s svojim najstnikom. 

IZDELAVA PIŠČALI IZ PLOČEVINE

To šolsko uro bodo za vas, starši, oblikovali, vodili, usmerjali in preverjali učenci. V začetku vas bodo opozorili na varstvo pri delu in kako pomembna je zbranost med delom v strojnem delu učilnice. Seznanili vas bodo z materialom in postopki izdelave izdelka. Ves čas vas bodo usmerjali, kontrolirali, spodbujali in pomagali pri rokovanju orodja in materiala. Seveda pa vas bodo prepustili tudi kreativnemu lastnemu ustvarjanju. 

ENGLISH ONLINE – ANGLEŠČINA S KAHOOTOM IN BAMBOOZLOM

Kahoot in bamboozle sta spletni orodji, s katerimi na zabaven način ponovimo in utrjujemo snov, hkrati pa med sabo tudi tekmujemo. Igramo lahko na več različnih načinov – skupinsko, individualno, v parih. Dobimo tudi dobro povratno informacijo.

Vse sodelujoče v delavnici prosim, da imajo s sabo mobilni telefon.

IGRE Z ŽOGO: ODBOJKA (ZGORNJI IN SPODNJI ODBOJ, SERVIS, OSNOVE IGRE)

Delavnica je namenjena sproščenemu spoznavanju odbojkarskih elementov in učenju skozi igro. Vadba bo potekala v parih in skupinsko.

ŽIVLJENJE SLOVENCEV V KONCENTRACIJSKIH TABORIŠČIH – IZDELOVANJE PROPAGANDNIH PLAKATOV S POMOČJO CANVE

V delavnici bo na kratko predstavljeno življenje v koncentracijskih taboriščih med 2. svetovno vojno s poudarkom na slovenskih taboriščnikih. Učenci bodo predstavili, kako je izgledalo njihovo življenje, s čim so si krajšali dneve in kako so ohranjali voljo do življenja.

V istem času, ko so se nekateri borili za svoja življenja v taboriščih, so se spet drugi za življenje borili po slovenskih gozdovih. Eden takšnih je bil Karel Destovnik – Kajuh, ki se je kot partizan boril proti okupatorju in padel v boju. Njegova zapuščina narodu so bile pesmi z vojaško in ljubezensko tematiko. Leto 2023 je bilo razglašeno za Kajuhovo leto in prav je, da ga obeležimo tudi sami (na način medpredmetnega povezovanja). Ker šola sledi razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, bo zadnji del delavnice potekal s pomočjo računalnikov. Starši bodo pod vodstvom učencev v spletni platformi Canva izdelovali propagandne letake, ki naj bi v koncentracijskih taboriščih bodrili slovenske taboriščnike. Vsak letak pa bo obogaten tudi z verzi Kajuhovih pesmi. 

Dostopnost