Rapis 5. mednarodnega Unescovega projekta

V kraju  Liboje, kjer ima naša šola svojo podružnico, v letošnjem letu obeležujemo pomemben jubilej, 200-letnico izdelave keramike. Tovarna  je nastala leta 1815, ustanovil jo je Ignac Schmidl. Od ustanovitve do danes  je  doživela nekaj strmih vzponov.   Eden izmed njih je bil v času, ko je tovarno  prevzel  Ludvik Schűtz, ki je s svojim delom, idejami, dovršeno izvedbo in izpolnjeno tehnologijo ponesel libojsko keramiko po Evropi in Ameriki. Bil je tudi lastnik umetniškega ateljeja na Dunaju, kjer so bili zasnovani najdragocenejši izdelki libojske keramike. Po prvi svetovni vojni je tovarno prevzela Keramična industrija v Zagrebu, po drugi svetovni vojni pa je postala družbena last kot Keramična industrija Liboje. V samostojni Sloveniji je tovarna zamenjala več lastnikov, trenutno jo vodi Alojz Bojnec.

Z zgodovino tovarne, s katero je tesno povezan tudi razvoj kraja, kakor tudi z načini oblikovanja izdelkov iz gline in poslikave, pa so povezane raznolike aktivnosti, ki jih pripravljamo. Le-te nas bodo povezale v skupnem druženju v četrtek, 12. 11. 2015,  v okviru 5. mednarodnega Unescovega projekta Pletemo niti mreže s kulturno dediščino. K sodelovanju vabimo Unescove vrtce, osnovne in šole ter vzgojno-izobraževalne ustanove Spodnje Savinjske doline.

Dan bomo začeli s sprejemom udeležencev v kulturnem Domu svobode v Libojah. Nadaljevali bomo s kulturnim programom  in vodenim ogledom tematske razstave.

Celoten razpis lahko najdete na povezavi Razpis 5. mednarodnega Unescovega projekta Pletemo niti mreže s kulturno dediščino .

Dostopnost