Otvoritev razstave likovnih del učencev OŠ Griže

V sredo, 7. 2. 2018, je bila v razstavnem prostoru Doma kulture Griže otvoritev razstave likovnih del učencev OŠ Griže.

Razstava je bila pripravljena na pobudo ga. Lidije Tamše iz KUD Svobode Griže, ki je tudi pomagala pri postavitvi.

Otvoritveni program je povezoval naš bivši učenec David Sopotnik, nastopile pa so tudi učenke naše šole: Iza Teršek, Ema Oblak, Tjaša Skerlovnik in Timeja Orter.

Prisotne je pozdravila ravnateljica Marija Pavčnik, razstavo pa je otvoril župan občine Žalec Janko Kos.

Razstava bo na ogled do 14. 2. 2018, dopoldan od 10h do 12h in popoldne od 16h do 18h.

Ogled bo mogoč še do konca meseca po predhodnem dogovoru.

 

Umetnostni zgodovinar Matija Plevnik je o ustvarjalnosti mladih zapisal sledeče:

Galerija generacij

Na predvečer slovenskega državnega kulturnega praznika se v razstavnih prostorih KUD Svoboda Griže s svojimi likovnimi deli predstavljajo bivši in sedanji učenci Osnovne šole Griže. Skupinska razstava je preglednega značaja, ki obiskovalcem na vpogled ponuja dosežke na področju likovne ustvarjalnosti krajevne osnovne šole.

Razstavljena dela so izbor učiteljice likovne umetnosti, gospe Brede Bračko in predstavljajo likovne presežke številnih generacij učencev, prav tako pa je svojo ustvarjalnost na ogled postavila tudi mentorica sama. Tako se danes predstavlja v dvojni vlogi, kot razstavljavka in kot kustosinja – oseba, ki je izbrala dela in določila njihovo postavitev.

Med razstavljenimi deli so številna, ki so bila nagrajena na lokalni, regionalni, državni in celo na mednarodni ravni. Dela so po motivni in kompozicijski plati izredno pestra, predstavljajo pravo galerijo v malem, ki nam ob pozornem opazovanju kažejo na likovno razmišljanje otrok, njihovo osvojeno znanje in pisan otroški svet, ki ni obremenjen s problemi odraslih.  Glede na danost prostora je razumljivo, da med likovnimi zvrstmi prevladuje slikarstvo (v najširšem pomenu besede). Zastopana pa so tudi dela umetne obrti, fotografije in kiparstva. Vse zvrsti skupaj nam odpirajo vrata v domišljijo in ustvarjalnost najmlajših.

Najstarejše razstavljeno delo sega v leto 1986, kar pomeni, da se med njim in zadnjo likovno produkcijo, nastalo v šolskem letu 2017/2018, pne most 32ih let, polnih potrpežljivosti, ustvarjalnosti in ne nazadnje tudi zabave.

Večina del je podpisanih, datiranih in naslovljenih, zato ob podrobnem pogledu teh malih mojstrovin ugotovimo, da so to pravzaprav tihi pričevalci odraščanja učencev in generacij.

Pouk likovne umetnosti je pomemben, pa vendar ga zadnje čase vedno bolj odrivamo iz učnega programa. S takšnim početjem izgubljamo vsi, saj se izgublja estetska vzgoja človeka. Zato so takšne razstave primer dobre prakse, ki povezujejo generacije v enotno kulturno skupnost.

Ob kulturnem prazniku vsem sodelujočim in prisotnim želim čim več takšnih kulturnih dogodkov, ki nas vse skupaj bogatijo. Kultura in ustvarjalnost sta sestavni del človekove biti, ki ju moramo ohranjati in gojiti.

Matija Plevnik, umetnostni zgodovinar

Dostopnost