60 let BRALNE ZNAČKE

Bralna značka je slovenski bralni projekt, ki že 60 let spodbuja k branju in dviga bralno kulturo mladih. Spodbuja predvsem prostočasno branje leposlovnih knjig, njen cilj pa je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.

V programih Bralne značke vsako leto sodeluje okrog 140.000 bralcev. V branje se vključuje okrog 70 % osnovnošolcev, ki jih vodi več kot 7.000 mentorjev (učiteljev, vzgojiteljev, knjižničarjev). Za bralno značko berejo tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Kdaj  in kje se je vse začelo?

Bralno značko sta po češkem zgledu osnovala ravnatelj osnovne šole na Prevaljah, pisatelj Leopold Suhodolčan, in profesor slovenščine na tej šoli, Stanko Kotnik. Prvo tekmovanje za Prežihovo bralno značko so razglasili na področju štirih koroških občin v jeseni leta 1960, prve Prežihove bralne značke pa so bile podeljene maja 1961 na Prevaljah.

Uradna prireditev ob 60. obletnici gibanja bralna značka bo šele v mesecu maju, vendar so se praznovanja že pričela! Na poštah po Sloveniji so od 12. marca na voljo razglednične dopisnice z ilustracijo Marjana Mančka.

Priporočam, da si ogledate kratek video posnetek o dobitnici nagrade Slovenske sekcije IBBY: Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS

https://www.youtube.com/watch?v=d3qCkYuFKCI&ab_channel=SlovenskasekcijaIBBY

Hkrati pa vas vabim k sodelovanju v MEGA kvizu, ki je letos posvečen 60-letnici Bralne značke. Psst… če imate srečo, ste lahko za trud tudi nagrajeni.

Povezava na kviz: https://www.megakviz.si/novice/

Pomembno obvestilo za vse bralce

Projekt BRALNA ZNAČKA se podaljšuje vse do konca meseca maja 2021, ko se bomo s kulturnim dnem posvetili knjigi in branju.

In ne pozabite: “Kdor bere knjige, živi tisoč življenj.” – G. R. R. Martin

 

Dostopnost