Branje s tačkami

Na šoli sodelujemo s Slovenskim društvom za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Društvo Tačke pomagačke je prostovoljno društvo, ki terapevtsko delo s pomočjo psov opravlja v več kot 120 ustanovah po vsej Sloveniji. Prihod terapevtskega psa omogoči otrokom v šoli prijetno in varno doživetje. Spodbuja razvoj govora, medsebojne stike in spoštovanje dogovorjenih pravil. Telesni stik s šolanim psom otroku nudi čustveno oporo. Naklonjenost, ki jo izkaže pes pri otroku, spodbuja občutke sprejetosti in krepi samozavest. Med uro otroci spoznavajo psa, poudarja se pomen odgovornega skrbništva za žival.

Prvi obisk terapevtskega psa in skrbnice ge. Mojce je bil 16. novembra 2023, ko smo imeli na šoli KD Unesco – strpnost, kjer smo spoznali društvo, delo terapevtskega para, poklice s pomočjo psov, rokovanje s kužki itd. Januarja pa smo začeli s projektom Branje s tačkami. Vsak mesec pride v knjižnico terapevtski kuža Archie in njegova lastnica ga. Maja. Učenci berejo s kužkom, ta jih pri njihovi dejavnosti skrbno posluša, saj ima za to dejavnost opravljeno tudi licenco R.E.A.D. 

6. marca 2024 pa so posebno srečanje s terapevtskim kužkom doživeli drugošolci POŠ Liboje. Po uvodni predstavitvi društva in kužka so se učenci »osebno« spoznali s kužkom Archiejem, tako da so mu izročili priboljšek in ga pobožali. Vsak učenec je nato kužku bral slikopis, sledil je pogovor o prebranem. Na koncu smo s pomočjo knjige Oskar, ali kaj bi vaš kuža rad, da bi vedeli o njem spoznali, kako skrbimo za naše pasje prijatelje in kako prepoznati jezik psov. Za domačo nalogo so rešili tudi učni list.

Učenci so bili nad obiskom kužka v razredu navdušeni in so izrazili željo, da se še kdaj srečajo z njim.

 

Polona Jelen,

vodja projekta

426231651_1363435467695698_7986100895941372650_n

Slika 1 of 7

Dostopnost