Varnost na internetu

Na socialnih omrežjih so spletne prevare vse pogostejše. Danes vam bomo predstavili eno izmed mnogih prevar na Facebooku.

Prejšnji teden je bila na Facebooku ustvarjena lažna Facebook stran Apple Slovenija in v nekaj dneh dosegla več kot deset tisoč všečkov. Razlog za tako veliko število sledilcev je bila nagradna igra »Zadenite iPhone«.mobitel

Kako je lažna nagradna igra potekala?

Za sodelovanje v nagradni igri je bilo potrebno najprej všečkati lažno Facebook stran Apple Slovenija, ki močno spominja na originalno stran Apple Slovenija. Nato je bilo potrebno deliti fotografijo nagradne igre in v komentarju označiti tri prijatelje, s čimer so si zagotovili veliko število sledilcev lažne strani.

Čez nekaj časa so objavili ime in priimek nagrajenca novega mobitela iPhone 6S. V večini so izbrali mladoletne osebe, saj so računali na njihovo nepoznavanje interneta. Da bi nagrajenec prejel nagrado, je moral preko telefona stopiti v stik z prevaranti in na številko 6828 poslati sporočilo »psc kupim 50«. S tem sporočilom je kupil predplačniško kartico Pay Safe Card (predplačniška kartica za plačevanje elektronskih storitev in iger). V povratnem sporočilu je uporabnik prejel kodo, ki jo je moral posredovati prevarantom. S to kodo pa je prevarantom omogočil, da so mu ukradli 50 evrov iz Pay Safe kartice.

Kako prepoznati lažno nagradno igro?

Zakonodaja Republike Slovenije opredeljuje, da mora imeti vsaka spletna nagradna igra objavljene podatke o organizatorju, trajanju nagradne igre, pogojih sodelovanja, načinu žrebanja, obveščanju nagrajencev … Če zasledite nagradno igro, ki nima navedenih omenjenih podatkov, gre najverjetneje za lažno nagradno igro in je smiselno prevaro prijaviti na Tržni inšpektorat Republike Slovenije.

Na Facebooku uporabniki nismo zaščiteni pred tovrstnimi prevarami, zato moramo biti pri nagradnih igrah zelo previdni.

Vir besedila in slike: https://www.varninainternetu.si/2015/vseckaj-deli-komentiraj-in-dobil-bos-novi-iphone/

Članek so napisali: Matija Goršek, Žiga Hlastec, Jaša Lebar iz 6.a pod mentorstvom učiteljice Ane Cencelj

Dostopnost