Opis izvedbe 4. Unescovega projekta

Petje, ples in glasba so zaznamovali torek, 14. 10. 2014, ko je na naši šoli potekal 4. Unescov mednarodni projekt Pletemo niti mreže z glasbo. Nanj se je odzvalo 26 vzgojno izobraževalnih ustanov iz Slovenije in partnerske šole, s katerimi smo povezani v projektu Comenius, in sicer iz Grčije, Italije, Romunije, Španije in Turčije. Po uvodni prireditvi, v kateri so se predstavili otroci Vrtca Griže pod vodstvom Tatjane Jezernik ter mlajša in starejša šolska folklorna skupina, ki jo vodita Monika Pinter in Vlasta Polenik, se je začelo delo po delavnicah. V njih so se udeleženci učili petja pesmi ene izmed sodelujočih držav in petja slovenskih pesmi. V plesni delavnici so se naučili skupinske plesne koreografije, v delavnici Skrivnostni zvoki pa so raziskovali svet zvokov, ki jih oddajajo pecljati kozarci in steklenice napolnjene z različno količino vode. Vseh delavnic je bilo sedem. Njihova imena in mentorji pa so naslednji:
GRČIJA: Brigita Lesjak, Georgia Chouli, Angeliki Taxiarchou,
ITALIJA: Valentina Uplaznik Tičić, D’Agostino Adelina, Di Pasquale Donato, Cargini Emiliana,
ROMUNIJA: Jasmina Romanić, Gavril Anca, Dobranici Adrian Gelu,
ŠPANIJA: Marko Šavc, Maria Jose Millan, Clara Barragan, Felicidad Sanchez,
TURČIJA: Monika Pinter, Monika Pinter, Gultac Yavuz, Didem Önal,
PLES: Lea Sunarič,
SKRIVNOSTNI ZVOKI: Ana Rudnik Pavlica in Martina Govejšek.

u1
Med izdelovanjem beneške maske v italijanski delavnici

u2
Plesalke med izvajanjem turškega plesa

u3
Utrinek iz plesne delavnice

Po dopoldanskem delu delavnic je sledilo kosilo in sprostitvene delavnice:

  • športne aktivnosti na zunanjih površinah šole (mentorja Metka Umek in Sašo Kač)
  • ustvarjalna delavnica z Unesco stojnico, ki so pripravili Unesco glasniki Celjskega Unesco središča (Klara Drofenik, Nik Leban, Tjaša Dolinšek, Maja Knapić in Barbara Užmah)
  • in delavnica ličenja, izdelovanja tatujev in lakiranja nohtov, ki so jo izpeljale dijakinje Srednje zdravstvene šole, smer kozmetika (Špela Vinder, Katja Marn, Barbara Jošt, Sara Suhodolčan, mentorica Marija Bec.

u4Športne aktivnosti v sprostitvenem času

 u5
Izdelovanje zapestnic iz gumic in vrvic

Mentorice Unescovih šol Slovenije smo v dopoldanskem času obiskale Glasbeno šolo Risto Savin Žalec, kjer so nam po klavirskem nastopu enega izmed njihovih učencev predstavili še nekaj svojih učilnic in instrumentov. Nato smo obiskale Čokoladni atelje Dobnik, kjer smo si ogledale izdelavo čokoladnih pralinov, nato pa se okrepčale v njihovi kavarni in slaščičarni.   Po sprostitvenem delu dneva se je začel popoldanski del delavnic. Dan smo sklenili z zaključno prireditvijo, v kateri so poleg mlajšega otroškega, otroškega in  mladinskega zbora OŠ Griže pod vodstvom Brigite Lesjak, Brede Veber in Andreje Konovšek, nastopala še pevska zbora OŠ Petrovče pod vodstvom mentorice Anite Žolnir. Pevske zbore in ostale nastopajoče sta v enotno prireditev povezali Polona Čmer in Vesna Družinec Pilko. Nastopajoči so pripravili svojevrstno glasbeno potovanje po  različnih deželah sveta. Program potovanja je bil raznolik in vsebinsko bogat, kar so gledalci na koncu nagradili s stoječim aplavzom.

Po programu je sledilo druženje v jedilnici šole ob dobrotah, ki so jih spekle gospodinje v okviru Društva podeželskih žena Griže.

Poslovili smo se z željo, da se naslednje leto ponovno srečamo, tema, ki nas bo povezala, pa je ostala še odprta.

Mojca Govek, vodja projekta
Marija Pavčnik, ravnateljica
Martina Petelinek, vodja Unesca na šoli

Dostopnost