Predlogi za zajtrk
Spodaj je predlagan nabor devetih jedilnikov, ki se tradicionalno uporabljajo v slovenskem prostoru. Med drugim je upoštevana jesenska sezona, lokalna pridelava živil in preprostost izvedbe. Predlagano sadje in zelenjavo je možno nadomeščati z drugimi vrstami sezonskega sadja in zelenjave.
Jedilnik so pripravili na Inštitutu za varovanje zdravja RS, recepte pa so pripravile žene iz Zveze kmetic Slovenije.
- črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
- ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
- ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
- prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
Recept za proseno mlečno kašo s suhimi slivami in medom
Sestavine: mleko, sol, proso, suhe slive, med
Mleko zavremo in malo osolimo. Dodamo oprano proso ter kuhamo, da se zmehča. Dodamo suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo.
Namig: mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žličko medu ali domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.
- mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
Recept za mlečni zdrob z rozinami
Sestavine: mlečni zdrob, mleko, rozine
Mleko zavremo in vanj zakuhamo mlečni zdrob. Kuhamo, da se zmehča. Proti koncu dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v vodi. Serviramo toplo.
- polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
- polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
- polenta z mlekom, slive ali kaki
Recept za polento z mlekom
Sestavine: voda, koruzni zdrob
Delamo v razmerju 4 enote vode in ena enota polente. Vodo solimo (po želji dodamo malo ocvirkov za okus), zavremo in vanjo zakuhamo polento. Polento kuhamo 15 minut. Serviramo toplo.
- ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda
Recept za ovsene kosmiče na mleku z mletimi lešniki
Sestavine: mleko, sol, ovseni kosmiči, lešniki
V vrelo osoljeno mleko dodamo kosmiče in kuhamo 20 min. Ko je kuhano serviramo na krožnik in posujemo z mletimi lešniki. Po želji lahko tudi sladkamo. Serviramo toplo.