Zakaj je geslo za elektronsko pošto med najpomembnejšimi?

Zamislite si, da ste prejeli elektronsko sporočilo »prijatelja«, ki vas prosi za pomoč. V tujini naj bi ga oropali, zato vas prosi, da mu preko Vestern Union nakažete denar.

Zelo verjetno, da je to e-pošto v polomljeni slovenščini poslal goljuf, ki je vdrl v e-poštni račun vašega prijatelja, ki ni skrbel za svojo digitalno identiteto.

Digitalna identiteta je kombinacija uporabniškega imena in gesla za dostop do elektronske pošte in drugih spletnih storitev. Uporabniki interneta se premalo zavedamo, kako pomembna je varnost digitalne identitete.

Z elektronsko pošto se  registriramo na socialnih omrežjih  in različnih storitvah v oblaku (iCloud, Google Drive, OneDrive, Dropbox, Paypal …), kar pomeni, da imajo nepridipravi z vdorom v elektronski račun dostop do vseh uporabnikovih računov (objavljenih fotografij, denarjem na Paypal računu itd.).

Kako lahko goljufi dostopajo do našega gesla?

  • Napadalci okužijo računalnik z virusom, ki napadalcu pošilja vsa gesla (TeslaCrypt 2.0).
  • Napadalci vas prelisičijo z lažno kopijo spletne strani (Phising napad).
  • Napadalec je geslo preprosto uganil. Če vam je ime Danica in uporabljate geslo »danica123«, ga bodo napadalci preprosto uganili.

Kako sestaviti varno in močno geslo?

  • Geslo sestavite iz vsaj 8 znakov.
  • Geslo naj vsebuje kombinacijo velikih in malih črk, številk in simbolov.
  • Izmislite si poved in prepišite prvo črko besede Iz povedi »Žiga in Matija imata rada računalnike z dobrimi procesorji« sestavite geslo »ŽiMirrzdp«.
  • Gesla za različne storitve (spletna banka, e-pošta, Facebook …) naj se razlikujejo.

Prispevek povzet po prispevku objavljenem na spletni strani:

https://www.varninainternetu.si/2015/geslo-za-elektronsko-posto-je-najpomembnejse-med-vsemi/

Avtorja: Matija Goršek in Žiga Hlastec, 6. razred

Dostopnost