Tehniški dan

V koliko plasteh se lahko pojavi zvok, smo na naši šoli raziskovali danes, 14. 2. 2017, z učenci od 1. do 9. razreda.

Dan smo pričeli intenzivno, s predstavitvijo idejnega vodje glasbene zasedbe The Stroj, Primoža Oberžana. Kar gorelo in pokalo je vse naokrog, to pa je dalo zagon učencem za kasnejše delo v praktičnih delavnicah. Iz skoraj ničesar, odpadnih materialov, so izdelovali glasbila in stvari, ki so tesno povezane z zvokom.

Naloga prvošolcev in drugošolcev je bila kar precej zahtevna. Izdelati so morali namreč kitajski boben. Nanj so na koncu predstavitve celo nekaj malega zaropotali.

Panove piščali in romantično dežno palico so izdelovali tretješolci. Ravno prav nežen zvok za današnje valentinovo.

Izzvati glasbo iz cevi? Cev je za vodo, za glasbo pa menda ja ne! Seveda so četrtošolci, petošolci in šestošolci dokazali nasprotno, saj je zvok iz tega inštrumenta preplavil telovadnico ob koncu njihove predstavitve.

Zvok, glasbo si težko predstavljamo brez luči. Šele kombinacija obojega naredi skoraj popolnost. To smo videli tudi v uvodni Primoževi predstavitvi, ko so The Stroji ropotali ob svetlobnih dodatkih. Vaaau, spektakularno! Danes pa so se z lučjo ukvarjali sedmošolci in osmošolci.

Deveta razreda pa sta iz lesa izdelovala zelo priročno napravo, takšno, ki okrepi zvok  mobitela. Super, kajne? Preprosto … izdelaš, postaviš in slišiš glasneje.

Skupina učencev pa je današnje dopoldne izkoristila za nekaj čisto posebnega. Z gostom so trenirali, tolkli, udarjali, predvsem pa uživali ob vaji za spektakularno točko in češnjo na smetani današnjega dne. Prav vroče je bilo!

Dostopnost