EKSKURZIJA V GRAZ – PRESTOLNICO AVSTRIJSKE ŠTAJERSKE

Tudi v letošnjem šolskem letu smo učencem izbirnega predmeta – nemščina in učencem turističnega krožka, ponudili  izlet v Avstrijo, v mesto Gradec. V zgodnjih jutranjih urah smo se v petek, 30. 3. 2018, odpeljali proti, za Dunajem, drugemu največjemu avstrijskemu mestu. Prvi ogled smo pričeli na dvorcu Herberstein, kjer je skozi stoletja domovala (in še vedno domuje) znana grofovska rodbina Herbersteinov. Sprehod po parku in prekrasnih vrtovih  je prava paša za oči. Kot posebna zanimivost dvorca je živalski vrt, bogat po številnih redkih živalskih vrstah in ptičih, ki na območju več kot 40 ha živijo v povsem naravnem okolju.

Popoldne smo prispeli v središče Gradca, ki je eno najbolje ohranjenih mestnih središč v centralni Evropi. Z vzpenjačo smo se popeljali na grajski grič Schlossberg, ki kraljuje v osrčju mesta in od koder se ponuja čudovit razgled na mesto z okolico. Sprehodili smo se do reke Mure, kjer je od leta 2003 v obliki napol odprte školjke zgrajen »Otok na Muri« kot simbol evropske kulturne prestolnice. Nazadnje smo si ogledali staro mestno jedro z glavnim trgom, katedralo, operno hišo itd., kjer smo občutili živahen mestni utrip.

Zvečer smo se, polni novih vtisov in očarani nad mestom in njegovim fantastičnim vzdušjem, tako učenci kot tudi učiteljice spremljevalke Valentina Uplaznik Tičič, Marija Vaš in Saša Silovšek, zadovoljni podali na pot proti naši Sloveniji.

Dostopnost