VESELJE DO ZNANOSTI

V torek, 1. 2. 2022, je preko video povezave potekal Unescov projekt Veselje do znanosti, ki ga je organizirala Gimnazija Celje – Center.

V okviru teme projekta Ženske v znanosti, se je srečanje začelo z okroglo mizo s slovenskimi raziskovalkami. Pogovor je moderirala Maja Ratej, v njem so sodelovale vodje štirih oddelkov na Inštitutu Jožef Štefan, in sicer prof. dr. Milena Horvat – vodja Oddelka za znanosti o okolju, prof. dr. Dunja Mladenić – vodja Oddelka za umetno inteligenco, dr. Barbara Malić – vodja Oddelka za elektronsko keramiko in dr. Ingrid Milošev – vodja Oddelka za fizikalno in organsko kemijo. Pogovoru sta se pridružili tudi dve bivši dijakinji gimnazije, onkologinja dr. Nina Fokter Dovnik in Klavdija Bastl, študentka na Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Po končanem pogovoru je sledil posnetek predstave Neustrašna raziskovalka – Marie Curie in radioaktivnost. Predstava je na zabaven in sproščen način predstavila znanstveno delo Marie Skłodowske Curie, družbene okoliščine v katerih je raziskovalka živela, nas popeljala skozi  praktične prikaze in zgodovinski razvoj odkrivanja radioaktivnosti.

Po predstavi smo bili udeleženci vabljeni še k prebiranju zabavne in poučne delovne knjižice  z razlago naravoslovnih dejstev, reševanju dveh kvizov in ogledu dvanajstih eksperimentov, ki so jih pripravili dijaki in profesorji Gimnazije Celje – center.

Projekta so se iz naše šole udeležile Iza Mohorko Gmajnič, Katja Jurhar in Zoja Knez, vse učenke 7. b razreda, ki so pri aktivnostih zelo uživale.

Vodja Unesca na šoli: Martina Petelinek

Dostopnost